MISTÄ MATERIAALIT?

En ole koulutukseltani puuseppä tai mikään muukaan seppä. Kaikki tässä kirjoittamani perustuu omaan kokemukseen ja kantapään kautta oppimiseen.


Olin ajatellut korujen tekemistä jo jonkin aikaa, mutta mulla ei ollut hajuakaan, mistä niitä alkaisin tehdä. Kavereissani on taitavia koruntekijöitä, enkä halunnut tehdä samanlaista. Halusin jotain omanlaista.

Vuosi sitten olin Oulussa Saa Mitä Haluat-viikonloppuvalmennuksessa ja sillä välin kotona mies oli harventanut kotipihlajarivistöä. Mie siinä aikani pyörittelin rankoja ja mielessä pyörivät äitini sanat, pihlaja on pyhä puu. En halunnu niitä polttaakkaan. Mie niitä roudasin omaan läjään säästöön. Samoihin aikoihin minulle avautui mahdollisuus kokeilla polttokynää ja siitä se taivas sitte aukeniki.

Eli materiaalia koruihin löytyy, kun pitää mielen avoimena. Mun etu on, että asutaan omakotitalossa metsän vieressä, joten oma lupa löytyy puutavaran käyttöön. Jos metsänomistajan lupaa ei ole, katkenneita ja pudonneita oksia voi aina kerätä. Toinen mahdollisuus varsinkin kesäaikaan on, että kysyy materiaalia muilta, jotka harventavat pihoiltaan puita tai pensaita. Mie esimerkiksi kysyin paikallisessa puskaradiossa pihlajia, kun tarvitsin isompirunkoisia puita. Tarjouksia tuli todella paljon! Kittilän seurakunta sahoi pihaltaan isoja pihlajia ja sain sieltä käydä valitsemassa parhaat päältä. Sain kuin sainkin suuria runkoja. Useat yksityiset myös tarjosivat omia harvennusjätteitään ja kävin hakemassa niitä ilolla. Osa oli valmiiksi pieninyt rangat, osan sahasin siinä pihalla, että saan mahtumaan autoon.

Pihlajassa on se hyvä puoli korumateriaalina, että sitä ei yleensä huolita polttopuuksi sen alhaisen lämpöarvon takia, mutta koruissa ja työkaluissa se on tiivistä ja sitkasta sekä liukasta puuta. Koivussa taas on hyvä lämpöarvo, mutta koruihin se on aika höttöstä.
Muita lehtipuita en ole vielä testannu, meillä kasvaa täällä pohjoisessa lähinnä vaan sit pajua ja haapaa. Etelämmässä on heti ja paljon isompi valikoima eri puulajeja. Tammea mulla haluttais päästä testaamaan ja omenapuuta.

Katajaa harvemmin kukaan polttelee polttopuuna ja se on aika itaraa käsiteltävää sen ultimaattisen piikikkyytensä takia. Ylipäätään pihkaiset puut polttopiirtäessä savuttaa melkolailla, mutta sen kestää. Voi pitää hengityssuojainta tai käyttää tuuletinta, ettei silmiä kirvele. Mänty ja kataja ovat melko pehmeitä puita materiaalina.

Jokaisessa puulajissa on omat etunsa ja hankaluutensa ja kokeilemalla löytää sen oman. Tai pakosta, jos materiaalia on vain tiettyä tarjolla.

PUUN KAATAMINEN

Jos oot niinku mie, etkä oo koskaan moottorisahaa edes pidelly käsissä, varmaan mietit, että miten ne puut sit saa nurin.
No, sukulaiset monesti auttavat mielellään, jos vaan kysäsee. Mie pyysin apua, kun halusin kaataa eräästä meän pihan vanhasta pihlajasta osan rungoista. Ja sain vielä rungot kiekoiksi sahattuna. Mulle jäi siis kiekkojen hiominen ja kuivaaminen.

Toinen vaihtoehto on sahata käsisahalla rungot tai käyttää kirvestä ja vesuria. Muista oikeaoppiset työasennot ja varusteet. Näitä työkaluja voi pyytää joko lainaksi naapurillta tai sukulaiselta tai ostaa rautakaupasta.

Uudenvuodenpäivänä oli kuukalenterin mukaan erittäin hyvä aika puunkaatoon. Puusta tulee perimätiedon mukaan kivikovaa ajan myötä.

Okei, lapiotaki saattaa tarvita joskus.

MATERIAALIN SAHAUS JA KÄSITTELY

MITEN JA MISSÄ?

Jos et omista teollisuussahaa tai sirkkeliä, sun voi olla vaikea saada puutavarasta lautaa tai kiekkoja. Myös vannesaha on hyvä kiekkojen tekemiseen. Meidän perheestä löytyy miehen ansiosta sirkkeli ja muita pieniä työkaluja, kuten porakoneet ja käsisahat. Kuitenkaan laudaksi asti mun ei ollut kotona mahdollisuus tehdä runkoja, vaan otin selvää alueeni sahan omistajasta ja kysyin häneltä apua. Korvausta vastaan hän sahasi muutamat rungot laudoiksi.

Isompien runkojen kiekoiksi sahaamisessa kohtasin myös omien työkalujeni rajallisuuden. Sirkkelillä en pystynyt isoimpia runkoja sahaamaan, koska rungot olivat yksinkertaisesti liian paksuja. Noh, naapurikylässä on puuseppä ja kysyin häneltä, olisko hänen verstaalla mahdollista niitä sahoa. Ja olihan siellä. Tiettyyn mittaan asti. Tuntihinnalla kävin hänen verstaallaan sahaamassa ison läjän kiekkoja, joita en kotona olis saanu sahattua. Hän myös auttoi, jos minulla oli kysyttävää. Hox pox, mie tiesin jo tämän puusepän entuudestaan, kun olin ollut hänen kurssillaan, joten hänellä oli tieto, että osaan käyttää välineitä. Kaikki eivät tieten anna välineitään ulkopuoliselle käyttöön.

Isoimmat kiekot sain sitten sukulaisen avustuksella. Hänellä on halkosirkkeli (en tiiä, onko tää sen oikea nimi, mutta halkoja hän sillä tekee) ja siinä riitti terän paksuus niitä isoimpia runkoja sahaamaan.

Myöhemmin ostin oman vannesahan, jolla saan näppärästi pieniä runkoja sahattua ilman sirkkelin esiin kaivamista. Vannesahalla sahattaessa sahanpurua lentää vähemmän, kuin taas sirkkelin kans on silmät ja suut täynnä sitä. Sen vannesahan kans ei kuiten menny kaikki ihan nappiin, sain ohjaimen rikki heti ensimmäisellä käyttökerralla. Oli sen verran pilipali, että ei kestänyt kiristämistä. Eli edullisimman laitteen kanssa joutuu luultavasti laadusta tinkimään.

Sirkkelöinti on sahanpuruntäyteistä hommaa, mutta nopsaan sillä saa kiekot tehtyä.

Suojalasit ja kuulosuojaimet on ne tärkeimmät suojavarusteet.

Tokihan voit aina kysyä, voisiko paikallinen puuseppä myös sahata oksasi/runkosi valmiiksi kiekoiksi tai laudoiksi. Riippuen tietysti hänen välineistöstään. Mitä isompi runko, sitä isommat vehkeet niille tarvii.

Tässä jutussa olen nyt kertonut sinulle, miten olen hankkinut puutavarani. Olen tarvinnut autoa puiden kuljettamiseen, sahaa, lapiotaki ja sirkkeliä sekä vannesahaa ja kontakteja paikalliseen sahaan ja puuseppään.

Muistilista sinulle, joka haluat hankkia omaa puutavaraa:

  • Jokamiehenoikeudet täytyy tuntea. Oksia voi kerätä metsästä tai maanomistajan luvalla katkoa puusta tai kaataa koko puun. Hyvä sääntö on, että kaada kolmannes kasvustosta enintään, jotta luontoa jää riittävästi koskematta.
  • Jos käsittelet puun itse, tarvitset sahan ja paikan missä sahata. Jos haluat tasaisia kiekkoja, sirkkeli ja vannesaha ovat silloin vaihtoehdot.
  • Jokin, millä kuljetat puut. Oma auto on jees. Muista suojata pressulla tms.
  • Kysy rohkeasti puutavaraa esim. paikallisessa puskaradiossa tai jos näet jonkun harventavan puustoa, esimerkiksi kaupungin työntekijät.
  • Kysyvä ei tieltä eksy, muista pyytää apua jos et tiedä, mitä teet.
  • Sinulla täytyy olla paikka, missä säilytät ja kuivaat puutavaraa. Ota siis vain sen verran, mitä pystyt käsittelemään.
  • Vaikka hukkapuutavara on yleensä ilmaista, täytyy varautua, että jonkin verran rahaa mahdollisesti menee myös puutavaran käsittelyyn.
  • Saha, porakone ja hiomapaperit tarvitsee puun käsittelyyn.

Voit myös ostaa valmista puutavaraa minulta. Saatavilla pihlajakiekkoja, sekä katajaa. Valmiiksi kuivattua ja raakahiottua. Erilaisia palikoita ja värit voivat vaihdella. Kysy lisää sähköpostilla:

Seuraavassa kirjoituksessani kerron kuivaamisesta ja hiomisesta, ja miten siihen kannattaa varautua.

Haluan kuulla, mitä ajatuksia sinulle jäi kirjoituksestani. Oletko tehnyt puukoruja itse? Kommentoi alle.

Terveisin Janni

Published by

Janni Heinikki

Janni Heinikki on nainen, jolla ei ole pienintäkään intressiä (enää) tehdä asioita muiden mieliksi.

One thought on “MISTÄ MATERIAALIT?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s